Jan Nijland Zilveren Roos 2016 voor Gerben Kuipers

– Jan de Vries en Frank Groot ontvangen het Jan Nijland Zilveren Roosje –

Vandaag is tijdens de nieuwjaarsreceptie van FDN en de NVBF in Pathé Tuschinski de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Gerben Kuipers. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld, hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, ging naar Jan de Vries en Frank Groot.

Van 1960 tot 1982 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos heeft de prijs in 2013 nieuw leven ingeblazen en reikt sindsdien jaarlijks de Zilveren Roos uit aan “een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen”. De afgelopen jaren wonnen Ad Weststrate, Joachim Wolff, Ron Sterk en Tim Kuik de Jan Nijland Zilveren Roos.  Ook de aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt.

Gerben Kuipers
Bestuursvoorzitter Mario Bruna maakte vanmiddag bekend dat de Jan Nijland Zilveren Roos is toegekend aan Gerben Kuipers, directeur van CineMec. Uit het juryrapport: “De winnaar van de Zilveren Roos is ruim veertig jaar (en nog steeds) werkzaam in de bioscoopbranche. Hij is er gedurende zijn loopbaan als bioscoopexploitant in geslaagd het onmogelijke mogelijk te maken. Hij wordt gekenmerkt door een bijzondere combinatie van persoonlijke eigenschappen: eigengereidheid, de wil om te winnen, lef, uithoudingsvermogen, kunnen omgaan met tegenslag, grote man, klein hart.
Als bioscoopondernemer heeft hij zich in de eerste plaats altijd innovatief getoond : de nieuwste technische ontwikkelingen op vertoningsgebied vonden veelal als eerste plaats in zijn bioscoopcomplex. Dat vereist visie en grote kennis van zaken in een steeds veranderend bioscoop- en filmtheaterlandschap. Kenmerkend hiervoor is zijn uitspraak: “Ik kan ook altijd alles beter dan ieder ander, vind ik zelf.” Hij is daarbij niet te beroerd om als het nodig is de grenzen van het juridisch gelijk op te zoeken onder het motto: weet wat je wilt en focus daarop. Het risico dat hij daarmee niet altijd de populariteitsprijs wint neemt hij voor lief in het volste vertrouwen dat ieder geschil ook weer kan worden bijgelegd. Voor zijn nooit aflatende inzet, zijn ongebreideld enthousiasme en niet in de laatste plaats zijn betekenis voor innovatie binnen de bioscoop- en filmtheaterbranche heeft de jury besloten dit jaar de Zilveren Roos toe te kennen aan Mr. CineMec, Gerben Kuipers. ”

Jan de Vries en Frank Groot
Het Jan Nijland Zilveren Roosje is toegekend aan Jan de Vries en Frank Groot, beiden directeur van KINO Rotterdam. Het juryrapport: “Met deze jonge ondernemers zet de jury twee jonge filmfanaten in het zonnetje, die op eigen initiatief en op eigen risico in 2016 zijn gaan investeren in een nieuw filmtheater. Zij worden daarbij in de eerste plaats geleid door passie voor film en filmkunst. Met het ondernemershart op de juiste plaats hebben zij financiers weten te overtuigen dat het door hen beoogde filmtheater een grote kans van slagen heeft. Door de wisselwerking van filmvertoning met andere culturele activiteiten, waaronder bijvoorbeeld filmproductie, is een broedplaats aan het ontstaan waar cultuurmakers, cultuurvertoners en cultuurgenieters in brede zin zich zeer thuis zullen voelen. Niet in de laatste plaats door de moderne horecafaciliteiten. Dit nieuwe filmtheater vult daarmee een gat op in het culturele leven in de oude binnenstad. Als beloning voor het getoonde lef, de passie voor film en het enthousiasme voor cultureel ondernemen gaat het Zilveren Roosje dit jaar naar Jan de Vries en Frank Groot, initiatiefnemers, directeuren en eigenaren van KINO Rotterdam.”

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Gulian Nolthenius. De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, bestaat uit Winnie Sorgdrager, Sandra den Hamer en Michael Lambrechtsen.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

Persbericht: Winnaars Zilveren Roos en Roosje 2016 in PDF