Jan Nijland Zilveren Roos 2017 voor Lauge Nielsen

– Dana Linssen ontvangt het Jan Nijland Zilveren Roosje –

Vandaag is tijdens de nieuwjaarsreceptie van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in Pathé Tuschinski de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Lauge Nielsen. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, ging naar Dana Linssen en de Filmkrant.

Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos heeft de prijs in 2013 nieuw leven ingeblazen en reikt sindsdien jaarlijks de Zilveren Roos uit aan “een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen”. Ook het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt.

Lauge Nielsen
Bestuursvoorzitter Mario Bruna reikte vanmiddag de Jan Nijland Zilveren Roos 2017 uit aan Lauge Nielsen. Uit het juryrapport: “De winnaar van de Zilveren Roos 2017 heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor het wel en wee van de Nederlandse bioscoopbranche. Hij begon zijn carrière in de entertainmentindustrie in 1979 echter bij de Nederlandse vestiging van grammofoonplatenmaatschappij CBS. Vanaf 1984 was hij werkzaam voor de Nederlandse tak van het Amerikaanse Vestron Video International, alwaar hij meteen succes had met de uitbreng van videoThrillervan Michael Jackson. Hier zette hij zijn eerste schreden op het gebied van film en video en raakte hij vertrouwd met de belangrijkste facetten van filmproductie, distributie en niet in de laatste plaats: vertoning in bioscopen. Het was dan ook een logische stap voor de opvolgers van het MGM-concern om hem in 1996 te vragen de leiding te nemen van de grootste bioscoopketen van de Randstad. Hij gaf leiding aan de bouw van vele nieuwe multiplexen, nam concurrenten over, introduceerde nieuwe marketingtechnieken, innoveerde de filmbeleving voor de consument. Om maar iets simpels te noemen: de afschaffing van de pauze in de hoofdfilm. Daarnaast zette hij zich van meet af aan in voor de Nederlandse Bioscoopbond, de NFC en later de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten; de collega-exploitanten keken altijd heel goed naar hem en zijn Pathé, en vele door hen in de praktijk gebrachte ideeën werden door de collega-exploitanten maar al te graag overgenomen. Zonder op de voorgrond te willen treden was hij toch altijd nadrukkelijk aanwezig. Zijn zwijgzaamheid is legendarisch, maar iedere uitspraak was altijd to-the-point. Een strategische denker én doener. Niet voor niets bestempelde de Volkskrant hem ooit als de ‘Sfinx op de Zuidas’. In 2010 werd hij door de internationale collega’s al geëerd met de prestigieuze Exhibitor of the Year Award. Voor zijn vele verdiensten aan de bedrijfstak kent de jury de Zilveren Roos 2017 toe aan de aardigste gentleman in de bioscoopbranche: Lauge Nielsen.”

Dana Linssen en de Filmkrant
Het Jan Nijland Zilveren Roosje is toegekend aan de Filmkrant en hoofdredacteur Dana Linssen. Het juryrapport: “Hele generaties filmliefhebbers zijn opgegroeid met het grootste onafhankelijke filmblad van Nederland. Al 37 jaar ligt er elke maand een nieuw gratis tijdschrift klaar bij de filmtheaters door het hele land. Dit filmblad onderscheidt zich met zijn essays, achtergrondartikelen en zomerspecials, waarmee het een belangrijke bijdrage aan een levendige filmcultuur levert. Vaak komt het maandblad als eerste in Nederland met recensies van premières en interviews met aanstormend talent en de grote regisseurs van deze tijd. Voor filmtheaters is er geen betere manier om hun publiek te informeren dan via dit filmblad. Met hun toegankelijke schrijfstijl mikken ze op een breed publiek van genrefilmliefhebbers, arthousebezoekers, doorgewinterde cinefielen en filmprofessionals. De hoofdredacteur spant zich met haar team al jaren in om het plezier van het filmkijken over te brengen. Haar aanstekelijke liefde voor film en filosofie slaat als een vonk over op de lezer. Ze bewandelt haar eigen weg door de stroom aan beelden om ons heen, slaat een onverwacht pad in, en vindt daar altijd iets waardevols. Haar uitgesproken maandelijkse columns over de filmbranche en de filmcultuur zetten aan het denken. Ook geeft ze jong schrijftalent de kans om zich via workshops filmkritiek te bekwamen in het vak; zodat bevlogen, onafhankelijke filmkritiek nog een flink aantal jaren vooruit kan. In 2009 ontving ze dan ook al meer dan terecht de Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek. Met veel plezier reikt de jury het Zilveren Roosje 2017 uit aan de Filmkrant én hoofdredacteur Dana Linssen.”

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Gulian Nolthenius.

De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, bestaat uit Winnie Sorgdrager, Sandra den Hamer en Michael Lambrechtsen.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

Winnaars van de Jan Nijland Zilveren Roos

2016: Gerben Kuipers
2015: Tim Kuik
2014: Ron Sterk
2013: Joachim Wolff
2012: Ad Weststrate

Winnaars van het Jan Nijland Zilveren Roosje

2016: Jan de Vries en Frank Groot
2015: Niels Büller en Thomas Hosman
2014: Kadir Selçuk en Alex Rutten
2013: Joep Caubo
2012: Frits Nieuwenhuizen

Persbericht: Winnaars Zilveren Roos en Roosje 2017 in PDF