Stichting Cinekid Amsterdam ontvangt Jan Nijland Zilveren Roos

– Jan Nijland Zilveren Roosje voor Dick Smits –
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in Koninklijk Theater Tuschinski is de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Stichting Cinekid Amsterdam. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, ging naar Dick Smits.

Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos heeft de prijs in 2013 nieuw leven ingeblazen en reikt sindsdien tijdens de nieuwjaarsreceptie de Zilveren Roos uit aan “een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen”. Ook het Zilveren Roosje, een aanmoedigingsprijs, wordt dan uitgereikt. De afgelopen jaren werd de Zilveren Roos uitgereikt aan René Mioch, Paul Verhoeven en Jos Stelling.

Stichting Cinekid Amsterdam
Bestuursvoorzitter Mario Bruna maakte bekend dat de Jan Nijland Zilveren Roos is toegekend aan Stichting Cinekid Amsterdam. Uit het juryrapport: “Sinds de oprichting in 1986 timmert deze organisatie aan de weg om kinderen vertrouwd te maken met film en digitale media. Dit doet ze door aan te sluiten bij hun leefwereld, maar ook door die verder te ontwikkelen, te verbreden of te verdiepen. Kinderen krijgen tijdens het jaarlijks festival in Amsterdam een keur aan fantasie en realiteit, in verschillende verhoudingen, aangeboden en worden geprikkeld hier iets van te vinden. Zij verzorgt daarnaast het hele jaar door, in het hele land, workshops en filmvertoningen specifiek voor scholen.

Met deze activiteiten zorgt zij er voor dat alle kinderen in Nederland kennis kunnen maken met film en worden zij op intensieve wijze betrokken bij diverse vormen van media(kunst). De organisatie draagt daardoor op unieke wijze bij aan de vorming van de toekomstige bioscoop-, filmtheater- en filmhuis bezoeker. Om die reden en als blijk van waardering voor de jarenlange inzet van alle vaste medewerkers en vrijwilligers is de jury verheugd de Zilveren Roos toe te kennen aan Stichting Cinekid Amsterdam.”

Dick Smits
Het Jan Nijland Zilveren Roosje is toegekend aan Dick Smits. Het juryrapport: “De laureaat van het Zilveren Roosje opereert op de achtergrond in de Nederlandse filmwereld, zowel regionaal als landelijk. Hij is zelfstandig dienstverlener en faciliteerder in de uitvoering van beleid; hij is beleidsmaker en ondersteuner voor overheden en bij culturele instellingen; hij is intermediair tussen makers, publiek, instellingen en overheden. Hij heeft als oprichter en directeur van Filmkenniscentrum het vertrouwen van de filmvertoners en de overheid.

Jarenlange kennis, ervaring en netwerk zijn de basis van zijn informatie en advies. Als blijk van waardering en ondersteuning van zijn belangrijk werk kent de jury het Zilveren Roosje toe aan de vraagbaak voor vele filmvertoners Dick Smits.”

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Gulian Nolthenius. De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, bestaat uit Sandra den Hamer, Michael Lambrechtsen en Boris van der Ham.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

Winnaars van de Jan Nijland Zilveren RoosWinnaars van het Jan Nijland Zilveren Roosje
2022: Jos Stelling 2021: René Mioch2022: João Carlos Rodrigues en Alexa Rodrigues 2021: V.O.S.S. Kriterion (Filmtheater Kriterion)
2019: Paul Verhoeven2019: Martin Koolhoven
2018: Holland Film Nieuws2018: Oxville Cinema
2017: Lauge Nielsen2017: Dana Linssen
2016: Gerben Kuipers2016: Jan de Vries en Frank Groot
2015: Tim Kuik2015: Niels Büller en Thomas Hosman
2014: Ron Sterk2014: Kadir Selçuk en Alex Rutten
2013: Joachim Wolff2013: Joep Caubo
2012: Ad Weststrate2012: Frits Nieuwenhuizen

In 2021 is de Jan Nijland Zilveren Roos 2020 en het Jan Nijland Zilveren Roosje 2020 niet uitgereikt omdat de traditionele nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN) niet plaats vond i.v.m. de coronapandemie.