Jan Nijland Zilveren Roos 2015 voor Tim Kuik

– Niels Büller en Thomas Hosman ontvangen Jan Nijland Zilveren Roosje 2015 –

Vandaag is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVBF en de NVF in Pathé Tuschinski de winnaar van de Jan Nijland Zilveren Roos bekend gemaakt: Tim Kuik. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, is uitgereikt aan Niels Büller en Thomas Hosman.

Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos heeft hierna in 2013 de prijs nieuw leven ingeblazen en reikt jaarlijks de Zilveren Roos uit aan “een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen”. Ook de aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt. Eerder wonnen Ad Weststrate, Joachim Wolf en Ron Sterk de Jan Nijland Zilveren Roos.

tim-kuik-winnaar-jan-nijland-zilveren-roosTim Kuik
Bestuursvoorzitter Mario Bruna reikte vanmiddag de Jan Nijland Zilveren Roos 2015 uit aan Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN. Uit het juryrapport: “De winnaar van de Zilveren Roos 2015 is ruim 30 jaar (en nog steeds) werkzaam in de film en muziekindustrie. Begonnen bij CIC Video International als specialist IE-recht, daarna enkele jaren in Hollywood bij de Motion Picture Association (MPA). Sinds zijn terugkeer in Nederland in 1998 heeft hij zich tot boegbeeld van de film- en muziekindustrie ontwikkeld, maar ook tot de meeste gehate man op het internet. Hij speelt een voor de film- en bioscoopbranche onschatbare en door sommigen onderschatte rol als piraterij-bestrijder en hij heeft middels het door hem ontwikkelde beleid van stapsgewijze juridische aanpak van het piraterijprobleem een grote hoeveelheid jurisprudentie veroorzaakt, op grond waarvan steeds betere anti-piraterij resultaten worden geboekt. Voor zijn nooit aflatende inzet, zijn bindend vermogen om uiteenlopende auteursrechtelijke belangen te verenigen, zijn onverstoorbaarheid en niet in de laatste plaats zijn grote betekenis voor de film- en bioscoopbranche heeft de jury besloten de Zilveren Roos 2015 toe te kennen aan Tim Kuik, directeur van de Stichting BREIN.”

Niels Büller en Thomas Hosman
Het Jan Nijland Zilveren Roosje 2015 was voor Niels Büller en Thomas Hosman, beide directeur van Cineville. Het juryrapport: “Het Zilveren Roosje 2015 gaat naar 2 jonge ondernemers in de bioscoopbranche, die zich sinds 2009 met overgave, vallen en opstaan, heel veel geduld en overtuigingskracht, hebben ingezet om het door hen bedachte en gerealiseerde internet filmplatform en bijbehorende clubkaart tot een succes te maken. Zij zijn er met groot uithoudingsvermogen in geslaagd een voor de bioscoopbranche in het algemeen en de filmtheaters in het bijzonder uniek concept in de markt te zetten, met name door de bijzondere wijze van samenwerking tussen de deelnemende exploitanten onderling, daarin gesteund door de distributeurs. Gestart in februari 2009 met 13 Amsterdamse filmtheaters heeft Cineville zich inmiddels ontwikkeld tot een filmplatform dat op dit moment 37 filmtheaters in 16 steden omvat. Het concept is nu niet meer weg te denken in het filmtheaterlandschap en dat kan voor een zeer groot deel op het conto geschreven worden van de winnaars van het Zilveren Roosje 2015, Niels Büller en Thomas Hosman, bedenkers en directeuren van Cineville.”

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Philipp Wolff.

De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, bestaat uit Winnie Sorgdrager, Sandra den Hamer en Michael Lambrechtsen.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

Persbericht: Winnaars Zilveren Roos en Roosje 2015 in PDF