Jan Nijland Zilveren Roos 2012 voor Ad Weststrate

– Frits Nieuwenhuizen ontvangt Jan Nijland Zilveren Roosje 2012 –

Vandaag is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVB, NVF en FPN in Pathé Tuschinski de Jan Nijland Zilveren Roos 2012 uitgereikt aan Ad Weststrate. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs het Jan Nijland Zilveren Roosje 2012 en een geldbedrag van vijfduizend euro waren voor Frits Nieuwenhuizen.

Met de Jan Nijland Zilveren Roos blaast de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Film Award Foundation een oude prijs nieuw leven in. Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Ingmar Bergman, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. Vanaf 2013 wordt de prijs weer jaarlijks uitgereikt aan “een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen”. Ook de aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt.

Ad Weststrate
Bestuursvoorzitter Mario Bruno reikte vanmiddag de Jan Nijland Zilveren Roos 2012 uit aan Ad Weststrate. Jurylid Jeroen Huijsdens las het juryrapport voor.

“Het is dankzij de inzet van velen dat de bioscoopsector in Nederland de afgelopen jaren zo heeft kunnen groeien. De jury van de Jan Nijland Zilveren Roos 2012 wil de persoon eren die zich gedurende zijn werkzame leven op meerdere manieren enorm heeft ingezet voor deze sector: Ad Weststrate.

Hij deed dat niet alleen door een moderne bioscoopexploitatie te bouwen op een locatie én op een manier waar anderen op dat moment aan twijfelden, hij deed dat ook door zich zowel nationaal als internationaal sterk te maken voor bioscoopexploitanten. Daarnaast zette hij zich in voor collectieve marketing, investeerde hij in Nederlandse filmproducties én liet hij zien dat je als ondernemer moeten durven dromen door een internationaal filmfestival op te bouwen.”

Frits Nieuwenhuizen
Het Jan Nijland Zilveren Roosje 2012 was voor Frits Nieuwenhuizen. Het juryrapport:

“De jury van de Jan Nijland Zilver Roos is blij ook iemand in de spotlight te mogen zetten die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse bioscoopbedrijf: Frits Nieuwenhuizen. Deze jonge bioscoopexploitant begrijpt dat passie nodig is om de consument het bijzondere karakter van bioscoopbeleving te laten ervaren. Hij deed dat de afgelopen jaren al in exploitaties in andere delen van het land, maar voegde daar in 2012 een moderne bioscoop aan toe die symbool staat voor zijn eigentijdse manier van denken en werken. Het is iemand die weet wat hij wil, maar ook iemand die erkent dat hij het niet alleen kan en daarom dankbaar is voor de persoon aan zijn zijde.”

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Film Award Foundation bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Philipp Wolff.

De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, bestaat uit Jeroen Huijsdens, Winnie Sorgdrager en Wilco Wolfers.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

Persbericht: Winnaars Zilveren Roos en Roosje 2012 in PDF